Menu Sluiten

Quote I like: All fixed set patterns are incapable of adaptability or pliability. The truth is outside of all fixed patterns. (Bruce Lee)

Bruce Lee action figure

Bruce Lee (1940) was een van de grootste oosterse vechtkunstacteurs van de 20e eeuw. Hij wordt ook beschouwd als briljant gevechtskuntfilosoof.

Lee groeide op in Hongkong, een drukke stad die geteisterd werd door straatbendes. Om zich hiertegen te weren vormde Lee met zijn vrienden een eigen straatbende (The Tigers of Junction Street). Nadat hij in 1953 door een andere straatbende in elkaar werd geslagen, besloot Lee kungfulessen te nemen. 

Als gevolg van straatgevechten kwam Lee in aanraking met de politie. Zijn ouders stuurden hem daarom naar de Verenigde Staten waar hij familie had wonen.

In Seattle ging Lee onder meer toneeldrame studeren aan de Universiteit van Washington. Hier volgde hij ook colleges over filosofie en psychologie. In zijn vrije tijd gaf hij les in kungfu. Aan de universiteit leerde hij zijn toekomstige vrouw Linda Emery kennen.

Na het doorlopen van de universiteit stortte Lee zich volledig op zijn kungfuschool. Hij werd fulltime kungfuleraar. 

Door zijn demonstraties bij een vechtsportgala kwam Lee onder de aandacht van haarstilist Jay Sebring die Lee vervolgens bij filmproducer William Dozier introduceerde. Dozier bood vervolgens hem de rol van Kato aan in de televisieserie The Green Hornet. Dat was het begin van zijn filmcarriere. Bekende films zijn o.a. Enter the Dragon en Fist of Fury.

Lee stief op 20 juli 1973. De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie op pijnstillers ofwel het onder druk komen te staan van de hersenen door vochtophoping eromheen. 

(foto: Fervent Jan, via Unsplash.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *