Menu Sluiten

Druk, druk, druk. Tja. Wat doe je eraan?

druk druk druk

“Druk, druk, druk.” Als iemand dit zegt, ben je dan onder de indruk van die persoon? Dwingt het respect of medelijden af of doet het je niks?

Ik word er zelf niet echt warm of koud van. Ik ben vooral benieuwd naar het verhaal wat er achter zit. Wat wordt bedoeld met druk? Hoe komt het dat de persoon ‘het druk zijn’ als zodanig ervaart? En wat is het gevolg van ‘het druk zijn’? Is het een ‘cry for help’ of een manier om duidelijk te maken dat de persoon vooral heel belangrijk is?

Het aanbrengen van focus en het (laten) maken van keuzen zijn belangrijke onderdelen van mijn werk als consultant bij en mede-eigenaar van Wepublic. Of het nu gaat om positioneren of strategieontwikkeling of leiderschap. Het maken van keuzes is vaak essentieel.

Focus = impact.

En daarom spreekt deze quote* van bedrijfspsycholoog en consultant Tony Crabbe (1968) mij ook zo aan: “Wie het druk heeft, vermijdt keuzen; daarom is het zo verslavend”

Ik lees graag over dit onderwerp.

De Crabbe-methode*

Volgens Crabbe is het tegenovergestelde van het druk hebben niet zozeer het liggen op een strand, maar aandacht schenken aan mensen, problemen en gesprekken die er voor jou als persoon toe doen.

Het FD Persoonlijk vatte onder het kopje ‘Te druk’ de essentie van de ‘Crabbe-methode’ als volgt samen:

  • Drukte is een keuze. Of beter gezegd: het is het gebrek aan keuzen. Het is proberen alles voor iedereen te doen, de urgente zaken voor de belangrijke.
  • Drukte is reactiviteit. Voortgedreven worden door input in plaats van output, door microtaken in plaats van je waarden en doelen.
  • Drukte is oppervlakkig. Het is gebrek aan concentratie en focus.
  • Drukte is afleiding. Afgeleid worden door ieder mailtje en appje.
  • Drukte is altijd ‘aanstaan’. Het onvermogen of de onwil om je uit te schakelen.

Prachtig. En hopelijk food-for-thought voor veel professionals.

Behoefte aan verdieping op dit vlak? Lees vooral Crabbe’s boek ‘Nooit meer te druk‘ (2014). Deze internationale best-seller gaat over keuzes maken en het gericht aandacht geven aan wat je doet.

Andere boeken over dit onderwerp vind je in mijn lijstje met favoriete boeken.

Wat je wellicht ook interessant vindt:
Blog: Communicatiestrategen zien COVID-19 ook als een kans
– Blog: Dit leerde ik over invloed van een van de belangrijkste coaches en ‘leadership thinkers’ ter wereld
– Blog: Geen focus? Dan geen impact. U gaat dus terug naar af.
– Quote I like: “Goals provide the energy source that powers our lives. One of the best ways we can get the most from the energy we have is to focus it. That is what goals can do for us; concentrate our energy” (Denis Waitley)

* Bron: De quote haalde ik uit een gesprek dat Crabbe had met Brenda van Osch van FD Persoonlijk (30 mei 2020, pag. 23 – 28).

(Photo by Morgan Basham on Unsplash)

1 Comment

  1. Pingback:"How long are you going to wait before you demand the best for yourself?” Oftewel, leg de lat hoog. - THE CONNECTED LEADER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *