Menu Sluiten

4 dagen hiken in de Alpen, 7 waardevolle inzichten

Hiken in Zwitserland

Vorige week was ik 4 dagen hiken in Zwitserland. Met een goede vriend wandelde ik om de indrukwekkende Dents-du-Midi heen. We liepen qua hoogte tussen 1.000m en 3.100m en tussen de 5 en 8 uur per dag.

Dit jaar was anders dan andere hikes. We kampeerden niet, maar liepen van hut naar hut. En in tegenstelling tot sommige andere trips * had ik geen grote thema’s om over na te denken.

Perfect dus. Nou ja, bijna perfect. Er waren een paar klussen die me bezighielden.

Veel van de opgaves waar wij ons bij Wepublic mee bezighouden zijn complex. Zo ben ik momenteel betrokken bij enkele strategieklussen, een paar lastige issues en bij het (re)organiseren van communicatieafdelingen.

Ook gesprekken over kabinet, coronavirus en communicatie en een aanstaand gesprek met minister Hugo de Jonge daarover, lieten me in de bergen niet echt los.

Dents-du-Midi

Inzichten: van deze 7 zaken ben ik weer bewuster geworden

Maar ja. Zoals dat gaat; tijdens de wandeling of in de hut, heb je genoeg tijd om rustig na te denken. Over prive-zaken. Maar vooral over werk.

Zo dacht ik onder meer na over wat ik nou kon leren van het hiken. Dat leverde 7 inzichten op die ook in de praktijk van waarde kunnen zijn. (Alvast excuus als sommige inzichten open deuren zijn, maar gelukkig is de kracht van herhaling ook wat waard…)

 • Zorg dat je goed voorbereid aan de tocht begint. Weet waar je aan begint. Verken het terrein. Laat je niet verrassen. Begin sterk en fit aan de reis. Ontwikkel een plan.
  Tip: neem voor iedere klus, ieder vraagstuk, iedere opgave, de tijd en de rust om na te denken wat je te doen staat.
 • Ga licht bepakt op reis. Neem niet mee wat je niet nodig gaat hebben. Alleen het essentiële. En kies voor kwaliteit, zeker als de tocht uitdagend is. Zorg ook tijdens de reis goed voor jezelf.
  Tip: stel vooral vast wat je nodig hebt om de klus te klaren, een verandering te realiseren of een opgave tot een goed einde te brengen.
 • Knip de tocht op in kleinere trajecten. Maak het behapbaar. Stel heldere doelen. We wandelen dus geen 60 km, maar bij wijze van spreken 4 x 15 km.
  Tip: overweeg om bijvoorbeeld te werken met plateauplannings.
 • Weet steeds welke richting je op moet. Je weet iedere dag welke route je gaat bewandelen. Welke kant je op moet lopen. En je weet precies of je op de goede weg bent. Als je van het pad afwijkt, heb je dat snel door.
  Tip: definieer parameters aan de hand waarvan je kunt bepalen of je op de goede weg bent.
 • Kijk vervolgens nooit te ver vooruit. Zeker als het uitdagend wordt, weet je precies waar je je voeten gaat neerzetten. Als je alleen maar naar de horizon tuurt, struikel je om de haverklap. Dat kan grote gevolgen hebben.
  Tip: bespreek geregeld met elkaar naar wat op dat moment de belangrijkste opgaves zijn.
 • Durf van de route af te wijken. Als je door omstandigheden van de route moet afwijken, aarzel dan niet om dat te doen. En kijk dan vooral niet terug.
  Tip: durf eenmaal gemaakte keuzes ter discussie te stellen als de context daarom vraagt.
 • Vergeet niet af en toe uit te zoomen en om je heen te kijken. Als je niet oplet, ben je alleen bezig met het pad dat direct voor je ligt en mis je ‘the bigger picture’. Vergeet niet om ook om je heen te kijken en te beseffen hoe bijzonder de trip is die je maakt.
  Tip: ruim tijd in voor reflectie. Ga af en toe de hei op; blik terug, kijk vooruit en vier successen.
Het grotere plaatje

Ik kan echt genieten van zo’n tocht. Van de natuur. Gesprekken. Inzichten. Eten. En ja, soms zat ik er helemaal doorheen. Maar ook afzien hoort er bij. Het maakt de beleving alleen maar interessanter.

* Met mijn Wepublic-compagnons ben ik onder meer naar de Sierra Nevada gegaan, om onder meer na te denken over de koers van Wepublic en onze rol als partners. En 8 jaar geleden heb ik tijdens een leadership trail in Zwitserland besloten te gaan ondernemen.

Wat je wellicht ook interessant vindt:

2 Comments

 1. Pingback:Even slikken en weer doorgaan. Het is wat het is. - THE CONNECTED LEADER

 2. Pingback:"Not all who wander are lost" - THE CONNECTED LEADER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *