Menu Sluiten

Quote I like: ‘Ik geloof dat het omgaan met tegenslag een soort spier is die je kunt trainen’ (Marc de Hond)

Marc de Hond

Op woensdag 3 juni overleed theatermaker, spreker en presentator Marc de Hond overleden. Het omgaan met tegenslag was een belangrijk thema in zijn leven.

Zijn laatste interview geeft hij aan Antoinette Scheulderman en verscheen op zaterdag 13 juni in De Volkskrant. Bovenstaande quote komt uit dit afscheidsinterview.

Klik hier om dit prachtige interview te lezen.

Ik heb de afgelopen jaren nagenoeg elk interview met De Hond of artikel over hem dat ik tegenkwam gelezen. Zijn charisma en mentaliteit vind ik bijzonder indrukwekkend.

NB. Nog niet zo heel lang geleden was hij nog een van de weinige toeschouwers van een onderlinge AFC-pot (Marc was lid van de Zilveren Ploeg van AFC). Geloof me; als je een wedstrijd van ons kunt aanschouwen, dan heb je doorzettingsvermogen …

De Hond was ervan overtuigd dat ieder mens de kracht bezit om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Als je geregeld mijn blogs leest, begrijp je dat ik dit interessante materie vind.

Ik ben gefascineerd door zaken als doorzettingsvermogen, adaptability en (positieve) mindset. Op veel zaken in het leven heb je weinig invloed. Daar kun je je druk om maken, maar het helpt niet. Het is zonde van je energie.

Where attention goes energy flows.

Richt je dus vooral op zaken waar je wél invloed op hebt. Zoals emoties bijvoorbeeld.

Terug naar Marc de Hond. Ik bewonder zijn wilskracht en mentaliteit enorm. Ik heb een aantal uitspraken van De Hond onder elkaar gezet.

We vergeten het weleens, maar tegenslag hoort bij het leven. We lijken te verwachten dat we allemaal op een gezonde manier 120 jaar oud worden – en dat al onze vrienden en geliefden er bij zullen zijn om dat met ons te vieren. Maar dat is niet realistisch. Ziekte, verlies en tegenslag hoort er net zo goed bij. Daar moeten we mee om kunnen gaan.

Bron: https://www.marcdehond.nl/

Ik ben er altijd goed in geweest om een verhaal te verzinnen waardoor ik kan leven met wat me overkomt. Dus heb ik mezelf wijsgemaakt, en zodanig dat ik er echt in geloofde, dat ik dankzij mijn dwarslaesie een heel mooi en bijzonder leven heb gekregen. Ik ben fysiek weliswaar een pechvogel, maar ik heb er toch aardig wat van gemaakt, met één vierde lichaam.

Bron: interview De Volkskrant, 13 juni 2020

Ik heb goed leren omgaan met tegenslag, dat hoort nou eenmaal bij het leven. Ik kijk naar wat ik wel kan, en niet meer naar wat ik niet meer kan.

Bron: www.marcdehond.nl

Sommige mensen met een beperking zien alles wat er voor hen geregeld wordt als een gunst. Ik zie het als een recht. Niet de mens is beperkt, maar de ontoegankelijke omgeving is beperkt. Dat is een heel ander perspectief.

Bron: Tijdschrift voor klachtrecht

Ik ben niet bang voor verandering. Want niets is saaier dan dat je leven altijd hetzelfde blijft

Bron: www.marcdehond.nl

Mijn dwarslaesie is mijn handicap en de rolstoel is niet het probleem, het is juist de oplossing!

Bron: Trouw

Ik wilde er eerst niks mee te maken hebben, dus ik leerde ook niks. Ik zat in een revalidatiecentrum om weer te leren lópen. Toen ik vervolgens geaccepteerd had dat ik de rolstoel nodig had, kwam ik in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. 

Bron: Trouw

En over zijn wens dat vooral niemand moet zeggen dat hij de ‘strijd’ tegen kanker heeft verloren:

Net zo min als dat je van kanker kunt winnen. Je hebt geluk of je hebt pech. Als je er goed over nadenkt: als jij dood bent, is je kanker ook dood, dus kun je hoogstens spreken van een gelijkspel.

Bron: AD

Meer van dit? Ik kan het afscheidsinterview met Marc de Hond in De Volkskrant van harte aanbevelen. Ook dit gesprek Wilfred Genee en Marc de Hond voor de podcastserie Littekens is het luisteren zeker waard.

En ga daarna vooral naar de website www.marcdehond.nl.

Wat je wellicht ook interessant vindt: