Menu Sluiten

Stelling nemen tijdens UEFA Euro 2020. Moet dat nou?

Kritiek op Hongarije en UEFA

Ophef. In Hongarije zijn sinds kort boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo’s of transgenders worden getoond verboden. De Hongaarse regering zegt jongeren “te willen beschermen tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering”.

Niet te geloven.

De Hongaarse anti-lhbti+wet leidt wereldwijd dan ook tot veel protest. Zo was het stadsbestuur van München van plan om woensdag het stadion in regenboogkleuren te verlichten als statement richting de Hongaarse overheid.

Maar helaas. Het mocht niet van de Europese voetbalband.

Uefa verbiedt regenboogkleuren
UEFA verbiedt stadion in regenboogkleuren

De UEFA gaf een verklaring af.

“We willen niet gebruikt worden voor populistische acties. De UEFA kan geen instrument zijn voor elke politicus die ons belt en vraagt om dit te doen voor of tegen een andere politicus.”

UEFA-voorzitter Alexander Ceferin tegen de Duitse krant Die Welt

Maar moeten we dat nou eigenlijk ook wel willen? Moet van die Hongaarse wet tijdens het EK zo’n punt van worden gemaakt? Zitten we te wachten op een statement vanuit de UEFA? Het gaat toch om voetbal?

Ja, natuurlijk moeten we dat willen!

Wereldwijd kijken ca 2 miljard mensen (!) naar de wedstrijden. Dit is juist hét podium om een statement te maken.

Juist door de UEFA. Dat deze bond het statement van München verbiedt, is uitermate teleurstellend. Want júist de UEFA heeft de mond vol van respect. #EqualGame was het toch? De bond wil toch staan voor respect?

The #EqualGame campaign was created under UEFA’s Respect initiative and designed to spread the positive spirit of inclusion, amplify a clear and uplifting message about the benefits that football brings to the community; show how the game can be enriched by greater diversity; and explain the European football family’s role to make the sport open and accessible to all.

https://www.uefa.com/insideuefa/social-responsibility/respect/

En nu krijgt de UEFA de kans om te laten zien hoe serieus zij ‘respect’ neemt, dan laat ze het afweten… Het zou de UEFA sieren als ze het initiatief van München omarmt. Sterker nog, ieder stadion in de kleuren van de regenboog!

Maar nee.

Leuk die #EqualGame campagne. Maar hoe serieus moeten we die nemen?

Gelukkig bleef de wereld niet stil. Statements alom. Zelfs tijdens de wedstrijd. Mooi zo. Deze man is een held.

Kritiek op Uefa en Hongarije
Kritiek op UEFA en Hongarije

Oh ja, de UEFA reageerde natuurlijk ook nog. Ze nemen respect “heel serieus”. Huh? Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije volgde onderstaand warrige statement. Het reputatieleed was natuurlijk al lang geleden.

Je m'appelle Liesjuh 🌈 on Twitter: "Vreselijk statement @uefa Het is  irrelevant of het politiek is of niet. Er is géén neutrale optie: óf UEFA  staat München toe stadion te verlichten in
UEFA statement

We houden van voetbal, maar de Uefa heeft weer een paar reputatieminnetjes achter haar naam. En dit ingewikkelde statement zorgt niet voor meer plusjes.

De Europese voetbalbond had lef moeten tonen en laten zien dat zij respect inderdaad uitermate serieus neemt. In mijn ogen is het heel simpel: als organisatie sta je ergens voor of niet. Als je een rotsvaste overtuiging hebt, laat het dan ook zien. De UEFA liet het na. Woorden zijn belangrijk, daden nog meer.

Wat je wellicht ook interessant vindt:

(Image by: Matthias Hangst/AP)

1 Comment

  1. Pingback:De 5 populairste blog posts tot nu toe - THE CONNECTED LEADER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *