Menu Sluiten

Quote I like: “Ik probeer meer en meer mezelf te zijn, geef er relatief weinig om of mensen het goedkeuren of afkeuren” (Vincent van Gogh)

Zonnebloem

Prachtige quote van Vincent van Gogh (1853-1890). Ik moest aan deze quote denken toen ik een interview met comedian Peter Pannekoek las. In dat interview had Pannekoek het over hoe spijkerhard de publieke opinie is voor mensen die een keer uitglijden.

De quote van Vincent van Gogh vind ik prachtig. Zeker nu. In een tijdperk waarin leiders inderdaad – zoals Pannekoek zegt – te maken hebben met een publieke opinie die snoeihard kan zijn.

Even kort over Van Gogh. Wist je dat hij op zijn 27e besloot om kunstenaar te worden? En dat hij op 16-jarige leeftijd naar Den Haag vertrok om te gaan werken in een kunst- en prentenhandel waar zijn oom mede-vennoot was? In deze periode begon Vincent ook met het schrijven van brieven aan zijn broer Theo.

In 1876 werd hij ontslagen door de kunsthandel. Daarna werd hij onder meer prediker in de Borinage waar hij voelde dat hij een kunstenaarsroeping kon hebben.

Een van de bekendste werken van Van Gogh komt uit 1885 en is gemaakt in Nuenen: de Aardappeleters. Dit was het eerste grote werk waar Van Gogh zelf tevreden over was.

Anderen vonden het maar niks. Zelfs zijn broer Theo was niet onder de indruk. Vincent zelf was er trots op! Hij was eindelijk echt begonnen. Hij voelde zich kunstenaar.

In de winter van 1888 reisde Van Gogh naar het zuiden van Frankrijk. Daar raakte hij geraakt door de kleuren en het licht.

In Frankrijk maakte Van Gogh kunstzinnig gezien een zeer goede tijd door. Met hem zelf ging het niet goed. Hij had te maken met depressies en is opgenomen geweest in een zenuwinrichting. We weten allemaal dat hij zijn (hele) oor afsneed …

In 1890 maakte Van Gogh een einde aan zijn leven. Hij ligt naast zijn broer Theo begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.

(Bronnen: Historiek, Van Gogh Museum, NTR, Wikipedia)

Wat je wellicht ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *