Menu Sluiten

Quote I like: “Happiness is that state of consciousness which proceeds from the achievement of one’s values” (Ayn Rand)

Mensen

Op mijn 28e kreeg ik van een collega bij Boer & Croon het boek The Fountainhead en leerde ik het gedachtegoed van de Russisch-Amerikaanse schrijfster en filosofie Ayn Rand (1905 – 1982) kennen.

The Fountainhead is een van mijn favoriete boeken. Ik geef het boek graag aan vrienden en relaties die tegenslagen te verwerken hebben en op zoek zijn naar kracht.

De les die ik (!) uit dit boek heb gehaald: blijf trouw aan je eigen waarden. Geloof in je eigen kunnen. Vaar je eigen koers.

Rand is geboren in Rusland als Alisa Zinovjevna Rosenbaum. The Fountainhead (1943) en Atlas Shrugged (1957) zijn haar bekendste boeken. Door de lezers van Time Magazine is Atlas Shrugged uitgeroepen tot het één na belangrijkste boek van de twintigste eeuw (de Bijbel staat op plek 1).

Rand emigreert op 20-jarige leeftijd vanuit de Sovjet-Unie naar Amerika. Individuele vrijheid is de leidraad in haar leven en werk. Zij vindt het communisme verwerpelijk. Amerika was voor haar het laatste bastion van de vrijheid waar ondernemerszin en individueel geluk floreren.

Ze was in haar leven een groot pleitbezorger van het laissez-faire-kapitalisme waarin iedereen handelt op basis van rationeel eigenbelang. Egoïsme gold in haar filosofie, die ze ‘objectivisme‘ noemde, als een deugd.

Volgens Rand is egoïsme een morele deugd en maakt altruïsme passief. Zij gelooft in de mogelijkheden van de mens en vindt eigen verantwoordelijkheid en creativiteit belangrijk. Wie verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf neemt in haar ogen verantwoordelijkheid voor de samenleving.

De bemoeienis van de staat moet volgens Rand minimaal zijn. Slechts het beschermen van enkele individuele rechten – zoals lijfsbehoud en bezit – is moreel toegestaan. Alle verdere bemoeienissen gaat ten koste van ondernemerszin en creativiteit. Uiteraard: bemoeienis met de vrije markt is  uit den boze.

Door haar opvattingen wordt Rand zowel gehaat als bewonderd.

(Bronnen: filosofie.nl, Trouw, human.nl, AynRand.org)

Wat je wellicht ook interessant vindt:
– Blog: De houdgreep die reputatie heet
– Blog: De 5 kenmerken van een Connected Leader

(Foto door Mike Chai via Pexels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *