Menu Sluiten

Heldere communicatie! De Rijksoverheid als inspiratie

wow

Je bent het vast met me eens als ik stel dat de Rijksoverheid communicatie m.b.t. corona duidelijk heel serieus neemt. Geregeld zie ik uitingen waarvan ik echter onder de indruk ben. Vandaag zag ik nog een prachtige one-pager. Er gebeuren echt mooie dingen in Den Haag.

Ik weet niet of je minister van Financiën Wopke Hoekstra op Linkedin al volgt. Indien dat niet het geval is, dan adviseer ik je het vooral te doen. Geregeld zie ik daar echt steengoede communicatie voorbij komen. Ik schreef er al eerder een blog over.

Onder meer de one-pagers spreken mij erg aan. Het zal je niet verbazen. De gedachte dat de essentie op 1 pagina moet passen, speelt ook een belangrijke rol in het Strategisch Communicatie Frame.

En het aanbrengen van orde en structuur – zeker daar waar het complex of chaotisch is – is een belangrijk deel van mijn werk.

En als ik dan zie hoe de Rijksoverheid COVID-19-gerelateerde materie overzichtelijk weet weer te geven. Wow. Ik vind het heel sterk. Vakwerk. Niet gek dat ook internationaal de kwaliteit van ‘onze’ communicatie opvalt.

Terug naar de one-pager. Hieronder een paar voorbeelden die ik tegenkwam op de Linkedin-pagina van minister Hoekstra. Wat mij aanspreekt:

  • De essentie op 1 pagina
  • Overzichtelijk weergegeven
  • Goed gestructureerd
  • Makkelijk te delen
  • Helder taalgebruik

De one-pager over de financiele steun aan KLM

Over de beweegredenen voor KLM-steun

one-pager overheidscommunicatie

De one-pager over het noodpakket voor banen en economie 2.0

one-pager overheidscommunicatie

Overigens ben ik ook maar even gaan kijken naar de Linkedin-pagina van premier Rutte. Deelt hij dit soort one-pagers ook?

Op Linkedin niet echt. Wel op Twitter. Daar zag ik deze bijvoorbeeld voorbij komen:

En eentje met maatregelen

one-pager

Helderheid over vakantie en reizen

one-pager

En vergis je niet. Het ziet er wellicht eenvoudig uit. Maar het is het zeker niet. En bedenk dan ook nog eens hoeveel afstemming en controles bovenstaande one-pagers vereisen. Chapeau.

Wat je wellicht ook interessant vindt:

(Foto door Andrea Piacquadio via Pexels)