Menu Sluiten

Terugblik 2019: mijn top 5 boeken en top 3 podcasts

Boeken

Qua boeken en podcasts was 2019 voor mij een prima jaar. Ik heb aardig wat boeken kunnen lezen. En sommige waren erg goed. Ook heb ik een paar gave podcasts ontdekt. In dit blog een overzicht van de boeken en podcasts over strategie, leiderschap, reputatie of communicatie die mij het meeste zijn bijgebleven.

(En mijn vraag aan jou: welke boeken moet ik in 2020 lezen? En welke podcasts raad je me aan?)

Top 5 boeken

1. The War of Art (Steven Pressfield). Heb je grote ambities? Dan is dit boek een ‘must read’. Een boek voor mensen met plannen. En die soms ook door ‘iets’ in hun worden tegengehouden. Dat ‘iets’, de auteur noemt het ‘Resistance’ (in de vorm van angst of onzekerheid of luiheid of lust of…) is bijvoorbeeld het verschil tussen een podcast wíllen opnemen en die podcast daadwérkelijk opnemen. The War of Art is een steengoed boek over innerlijke ‘Resistance’ en onze strijd ertegen.

2. Over Strategisch Denken (John Gaddis). ‘Een masterclass over Herodotus, Sun Tzu, Von Clausewitz en andere grote strategen’. Dit boek heb ik gekregen van Wepublic-collega Hein Greven. En net zoals veel interessante boeken, geen gemakkelijk boek. Wel een slijpsteen voor de geest. Gaddis neemt de grote strategen onder de loep en zoekt een antwoord op de vraag wat ze van elkaar hebben geleerd.

3. Measure what Matters (John Doerr). Dit boek moet je lezen als je net als ik gelooft in de kracht van focus. De auteur (Doerr is ‘a Silicon Valley legend’) breekt een lans voor het formuleren van Objectives en Key Results. Zogenaamde OKR’s. Een handboek vol praktische voorbeelden en mooie verhalen over het formuleren en realiseren van doelen.

4. A Tribe of Mentors (Timothy Ferriss). Ferriss kennen we natuurlijk van The 4 Hour Workweek. Zijn boek A Tribe of Mentors verscheen in 2019 en is een heerlijk boek vol verhalen. Aan de hand van simpele vragen geven ruim 130 mensen van naam en faam inzicht in hun tools, tactieken en gewoontes. Hoe staan zij in het leven? Welke keuzes maken zij? Waarom? Leuk boek voor op het nachtkastje.

5. Erebus (Michael Palin). In dit boek brengt Palin twee bijzondere reizen van het 19e eeuwse schip HMS Erebus tot leven. De Erebus was het vlaggenschip van twee van de belangrijkste maritieme expedities uit de Britse geschiedenis. Het schip verdwijnt van de kaart en wordt 170 jaar later pas gevonden. Ergens op de bodem van de oceaan bij Noord-Canada. Een prachtig boek. Eigenlijk een geschiedenisboek. Maar omdat Palin veel aandacht besteed aan leiderschap en teaming vind ik dat dit boek toch niet op deze lijst mag ontbreken.

Verder heb ik dit jaar de auteur Haruki Murakami ontdekt. Maar dat is fictie. En hoort dus niet thuis in deze top 5. Maar wel een eervolle vermelding. Omdat ik gegrepen ben door zijn boeken.

Top 3 podcasts

1. The Tim Ferris Show. Geweldige business podcast. Ik ben dus een fan van Ferriss. Een boek van hem stond hierboven ook in de top 5 boeken. In deze podcast spreekt Ferriss met bijzondere interessante personen over bijzonder interessante onderwerpen. De rode draad: wat zijn de tools, gebruiken, gewoontes, visies, etc van topprofessionals? Tip: luister naar deze aflevering met Jocko Willink.

2. The School of Greatness. Een redelijk recente vondst is deze podcast van Lewis Howes. Het thema? ‘Dream Bigger, Live Better, Make an Impact’. Tip: luister naar het gesprek met Rory Vaden (5 Ways to Monetize Your Personal Brand).

3. The Dropout. Wow. Deze podcast maakt filerijden een pretje. Wat een fascinerende en spannende podcast. In deze podcast wordt het verhaal verteld over de opkomst en ondergang van Elisabeth Holmes en Theranos. Een verhaal over grenzeloze ambities en leugens.

In de top 3 had ik ook graag The Mysterious Mr. Epstein opgenomen. Maar The Dropout vind ik net iets interessanter dan The Mysterious Mr Epstein.

En dan tot slot mijn vraag aan jou: welke boeken of podcasts raad je mij aan?

Heb je een ijzersterk boek gelezen over reputatie, strategie, leiderschap en/of communicatie? Let me know! Stuur een bericht naar frank@connectedleader.blog of laat hieronder een comment achter.

1 Comment

  1. Pingback:"How long are you going to wait before you demand the best for yourself?” Oftewel, leg je de lat hoog genoeg? - THE CONNECTED LEADER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *